Top

Kjolen

Der stod jeg. Kliss naken innenfor et forheng tynget av brokademønser i duse farger. Heldigvis fikk jeg beholde det nye undertøyet mitt nedentil fra Victoria´s Secret. –Godt jeg hadde på meg det, og ikke en sliten, utvasket, svart stringtruse fra trepakningen på H&M, tenkte jeg. Sports-BH-en måtte riktig nok av, forståelig nok. Stilkræsj, kan man si. De blankpolerte leggene fra voksingen dagen før kunne jeg prise meg lykkelig for i dag, selv om de harde basketakene på badet i heimen minnet om noe annet enn at det skulle bli fine resultater. Jeg hadde uansett ikke sett for meg at dagen skulle utarte seg slik den gjorde. Du vet aldri når du får brukt for pent undertøy.

Utenfor forhenget hører jeg Beate som sipper glidelåser og danderer metervis med stoff i ulike fasonger. Jeg sliter fortsatt med å få av meg sports-BH-en. Den føles ekstra trang.
–Forloveden hennes tror jo ikke hun kommer til å dukke opp i kjole i bryllupet en gang, hører jeg venninnen min uttale seg til Beate, og de ler begge to. Jeg trekker på smilebåndet selv. Jeg som ikke engang hadde sett for meg meg selv som brud. Ikke tradisjonell, hvit brud.

Drømmekjolen

–Er du klar? spør Beate, og jeg ymter et lite halvkvalt ja der jeg aller nådigst får vrengt av meg den knallrosa dry-tech-toppen. Jeg løfter hendene i været, og sklir deretter inn i sateng, blonder og glassteiner. Beate får hele finstasen på plass, og mens jeg har mer enn nok med å puste normalt, drar hun opp glidelåsen på ryggen. Schmak! Der satt den. Og jeg får puste! –Oi, utbryter jeg, og til min forundring kjennes det ut som om kjolen sitter perfekt. Beate er enig, drar forhenget til side og jeg valser henslengt ut – i den grad det går an i en brudekjole. Der møter jeg blikket til venninna mi.

Rødsprengte øyne. Ord blir overflødige. Jeg får se meg selv i speilet, og tårene spretter hos meg også. –Denne blir det! utbryter jeg. Det var ikke vanskelig å vite. Kjolen satt som et skudd, og jeg kunne på merkverdig vis føle meg vel i den. –Det at dere begge brøt ut i gråt, sier jo sitt, mener Beate og får medhold av kollega Tove, som også har hengt seg på kjoleprøvingen, etter høylydt hysteri og tårer fra meg og venninna mi. –Jeg skulle jo bare innom her for å se på smykker, ler jeg, og det minner oss på at vi må prøve nettopp smykker til kjolen også. Jeg blir stående foran speilet som brer seg fra gulv til tak, og får med hver eneste detalj på både kjolen og meg. Jeg retter meg litt opp i ryggen, og innser at til og med jeg kan kle meg i kjole, og jammen se bra ut også. –Du er jo den perfekte størrelsen, også så superfin! samstemmer Beate med stemmene i hodet mitt. Ingenting gleder mer enn å høre dét når jeg i utgangspunktet trodde jeg skulle føle meg  både naken og uvel i en brudekjole.

Kronen på verket

Beate finner frem de vakreste smykker, og vi lar flere halskjeder omkranse nakken min før jeg omsider bestemmer meg for et av dem. Og armbånd. Et vakkert sølvarmbånd formet som små hjerter med diamanter i. Dette vet jeg kommer til å bli min favoritt. Øredobber i ulike fasonger danser under det mørkebrune håret mitt, og jeg vet med en gang hvilke jeg vil ha. Hårpynt hinter jeg skal være på en bestemt måte, og Beate forstår med en gang hva jeg mener mens hun plasserer hårspenner inn i lokkene mine.

–Hva med slør? spør Beate plutselig. Nei, jeg skulle ikke ha noe slør, det hadde jeg bestemt meg for på forhånd. Men kanskje jeg likevel skulle prøve. La gå, Beate fester et langt slør til håret mitt, og jeg innser at så feil kan man ta. –Det blir slør, småfniser jeg.

Askepott

Det blir rene Askepott-stemningen da skoene skal på plass. Gode å gå i, og ikke minst fine, valget var ikke vanskelig i det hele tatt. –I disse kan jeg holde ut hele bryllups-festen, det er jeg sikker på!

–For en flott brud du blir! Her er det bare å ta til seg alle komplimentene man får, og de er det ikke mangel på. Lett rød i kinnene tester jeg om skoene fungerer som dansesko, og håper samtidig kjolen danser med i svingene. Det gikk overraskende bra – og da blir vel den store dagen reddet også.

Med mine korte bein er som regel alle kjoler for lange, denne intet unntak. –Ikke noe problem, sier Tove, –Vi har skreddere som vi bruker, og de fikser dette. Jeg har sett de forandre en kjole fra å se ut som én modell, til å bli en helt annen! Det er utrolig hva de får til.

Bridezilla

I fare for å bli helt Bridezilla prøver jeg å begrense tanke-virksomheten og idédugnaden i eget hode i å ikke ta helt av. Sammen med Beate og Tove er ikke det så lett å unngå derimot. Da dukker nye og fantasifulle ideer opp: –Vil du ha håret løst, eller oppsatt? spør Beate mens hun studerer håret mitt. Hun er medeier og frisør hos Sans Frisør, og har mye erfaring med brudeoppsatser. Jeg prøver å skjule de slitte hårtuppene mine. Glimtet av ettervekst som jeg alltid føler er der får jeg for meg lyser opp desto mer da en frisør ser inngående på meg. Jeg trodde jeg hadde bestemt meg for frisyre på den store dagen, men hvordan jeg skal få dét til å se bra ut, er en annen sak. Kanskje Beate blir med til slottsbryllupet i Danmark? undres jeg der jeg sitter og ser meg selv i speilet og grubler på hva som blir best mulig resultat med det oppsparte, lange håret.

Bryllupsplanleggere

–Danmark? På et slott!? Omkranset av innehegninger med langbente hester, og nyslåtte golfbaner med utsikt mot havet. Ååå, så romantisk! utbryter de to gründer-damene hos Sans for Bryllup da jeg forteller om hvor bryllupet skal foregå. –Vi blir med! Jeg har ikke tenkt tanken før nå, men såklart må disse vakre og entusiastiske damene bli med meg! Sminke og style brud og brudepiker er noe de virkelig kan – blant annet. –Vi har jobbet som bryllupsplanleggere, og tar gjerne på oss oppdrag som dette, forteller Beate. –Tove og jeg jobbet med et stort bryllup i fjor, da tok vi på oss alt fra invitasjoner, til kjole til innkjøp av morgengaver. Det var litt av opplevelse å få være med på – særlig da vi ble invitert som gjester i bryllupet til brudeparet, minnes de to. –Det sier litt om hvor nære man blir hverandre i en slik prosess. –I år har vi jammen fått et stort bryllup å planlegge fra A til Å, og vi gleder oss så mye! Jeg blir imponert over hvor mye glede disse damene viser på vegne av kundene sine.

–Mye skjedde da vi for ett år siden flyttet fra et kjellerlokale lenger opp i gata her, og til midt i Storgata hvor vi ligger nå. Det var Tove som var pådriveren for å få gjennom det. Og jammen har det ikke blitt en braksuksess uten like! Kunder kommer helt fra Oslo-området for å prøve og kjøpe kjoler med tilbehør. De setter pris på den velkomsten og nærheten som damene gir dem. Og det kan jeg skrive under på. Her føler du deg velkommen og ivaretatt fra det øyeblikket du kommer inn døra. Selv i kliss naken tilstand.

Selv om navnet Sans for Bryllup tilsier det er en forretning kun for bryllup, så tilbys det alt fra selskapskjoler, smykker, pensko og vesker – nærmest alt du trenger for å dra på fest. Jeg ender opp med et par vakre øredobber som jeg kan bruke til hverdags, i tillegg til en fullt utstyrt brudekjole med det flotteste tilbehør jeg bare kunne drømt om….

 

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

%d bloggere liker dette: